Μενού

Αντιμετωπίζοντας τις φαρμακευτικές παρενέργειες

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και στην περίπτωση των αντιδιαβητικών φαρμάκων, μπορούν να εμφανιστούν παρενέργειες με τις πιο συχνές να είναι συνήθως η υπογλυκαιμία και οι στομαχικό-εντερικές διαταραχές. Εάν παρουσιάσετε κάποιο σύμπτωμα που να οφείλεται σε πιθανή παρενέργεια από κάποιο φάρμακο που λαμβάνετε, πάντα πρέπει να ενημερώνετε άμεσα τον γιατρό σας. Για την πρόληψη της εμφάνισης παρενεργειών αλλά και για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους, προτείνουμε τα εξής

  • e7Ελέγχετε συχνά τα επίπεδα βιταμίνης Β12 του οργανισμού σας σε περίπτωση που λαμβάνετε μετφορμίνη (Glucophage) για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Η σιλυμαρίνη (γαϊδουράγκαθο) γενικά προστατεύει το συκώτι από διάφορες τοξικότητες που μπορούν να προκαλέσουν ξένες προς το σώμα ουσίες. Ειδικά η κατανάλωσή του βοήθησε αρκετά διαβητικούς ασθενείς που έπασχαν και από παθήσεις των νεφρών, δρώντας προστατευτικά και σε αυτή την περίπτωση.
  • Τα προβιοτικά βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθούν στην αντιμετώπιση δυσανεξιών όπως στη λακτόζη και μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
  • Το ψύλλιο βρέθηκε σε μελέτες ικανό να ανακουφίσει από ερεθισμούς στο στομάχι που εμφανίστηκαν σε ασθενείς που λάμβαναν μετφορμίνη (Glucophage).
  • Επίσης το ψύλλιο και η γλυκομαννάνη βοηθούν στην αντιμετώπιση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων από τη λήψη του φαρμάκου εναντίον της παχυσαρκίας orlistat (Xenical).

Παρακαλούμε ελέγξτε τις Επιστημονικές Μελέτες  για περισσότερες πληροφορίες και παραπομπές.
Πάντα συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε είδος συμπληρώματος.
Επισκεφτείτε συχνά τη σελίδα Νέα – πρόσφατα άρθρα για να λαμβάνετε την νεότερη δυνατή πληροφόρηση.