Μενού

Διαβήτης και υγεία των ματιών

eye

Αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμείνουν ανεξέλεγκτα υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να βλάψουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που καταλήγουν στον αμφιβληστροειδή των ματιών προκαλώντας έτσι, αμφιβληστροειδοπάθεια ή και καταρράκτη.

Στα αρχικά στάδια η βλάβη που προκαλεί ο διαβήτης στα μάτια μπορεί να αναστραφεί εφόσον ελεγχθεί το σάκχαρο και η αρτηριακή πίεση του αίματος. Όταν όμως η αμφιβληστροειδοπάθεια αφεθεί να φτάσει σε πιο προχωρημένο στάδιο, αυτό της εκφύλισης της ωχρής κηλίδας, ίσως χρειαστεί ειδική επέμβαση με λέιζερ για να αποφευχθεί επιδείνωση της βλάβης.

Είναι λοιπόν σημαντικό για έναν διαβητικό ασθενή να ελέγχει συχνά την υγεία των ματιών του σε έναν οφθαλμίατρο.

Κατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί με καλά αποτελέσματα, σε έρευνες, φυσικές ουσίες όπως αντιοξειδωτικά καροτενοειδή (λουτεΐνη, ασταξανθίνη και ζεαξανθίνη) αμινοξέα όπως η ταυρίνη και φυτικά εκχυλίσματα όπως αυτά των καρπών του μύρτιλου και των φύλλων του Ginkgo biloba για την προστασία της υγείας των ματιών.

Συνδυασμούς πολλών από τα παραπάνω συστατικών, μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας «Πολυφόρμουλες» ( Lamberts Eyewise και  NOW Foods Ocu Support)

 

Παρακαλούμε ελέγξτε τις Επιστημονικές Μελέτες  για περισσότερες πληροφορίες και παραπομπές.
Πάντα συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε οποιουδήποτε είδος συμπληρώματος.
Επισκεφτείτε συχνά τη σελίδα Νέα – πρόσφατα άρθρα για να λαμβάνετε την νεότερη δυνατή πληροφόρηση.