Μενού

Διαβήτης Κυήσεως

pregnancy_smΟ διαβήτης κυήσεως είναι μια μορφή της ασθένειας που συνήθως εμφανίζεται σε 1 στις 50 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσετε διαβήτη Τύπου 2 στο μέλλον. Ο διαβήτης  κυήσεως είναι πιθανό να αυξήσει και την πιθανότητα το παιδί να παρουσιάσει διαβήτη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του.

Παράγοντες κίνδυνου που αυξάνουν το ποσοστό εμφάνισης διαβήτη της κύησης:

  • η παχυσαρκία προ κύησης. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης.
  • η ηλικία, ιδιαίτερα άνω των 35 χρόνων
  • η υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • η εμφάνιση της νόσου σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
  • ιστορικό προδιαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη
  • προηγούμενη γέννα νεογνού άνω των 4 κιλών
  • ύπαρξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών
  • οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή αδέλφια)

H διάγνωση γίνεται από τον γιατρό που σας παρακολουθεί με την χρήση της καμπύλης σακχάρου η οποία αφορά στην μέτρηση του σακχάρου πριν και μετά την κατάποση ενός υγρού με μεγάλη περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Αν διαγνωσθεί διαβήτης κύησης θα πρέπει η έγκυος να απευθυνθεί σε ειδικό ενδοκρινολόγο γιατρό για να ξεκινήσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, ελαφράς άσκησης και καθημερινής παρακολούθησης του σακχάρου. Οι πιθανότητες για προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου και στον τοκετό ελαχιστοποιούνται με τη σωστή αντιμετώπιση του σακχάρου και την τακτική παρακολούθηση από τον ειδικό γιατρό. Όλες οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης πρέπει να ελέγχονται εφόρου ζωής για το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2.

Συμπληρώματα διατροφής όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D έχουν χορηγηθεί σε έρευνες που έγιναν σε έγκυες με διαβήτη κυήσεως, με ευεργετικές επιδράσεις στο μεταβολισμό τους. Επίσης, ανάλογες μελέτες έδειξαν ότι όσες έλαβαν προβιοτικά προϊόντα κατόρθωσαν να κρατήσουν υπό καλύτερο έλεγχο τη χοληστερόλη τους. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.