Μενού

Διαβήτης Τύπου 2

diabetic_BΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στον διαβήτη Τύπου 2 υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα. Τα κύτταρα στους διάφορους ιστούς του σώματος π.χ. οι μύες αντιστέκονται στη δράση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα το πάγκρεας (η ινσουλίνη είναι ορμόνη που παράγεται από τα β-κύτταρα παγκρέατος) να δουλεύει πιο σκληρά για να παράξει περισσότερη ινσουλίνη, γεγονός που οδηγεί στο δεύτερο πρόβλημα, ενός φαύλου κύκλου, όπου τα κύτταρα του παγκρέατος καταπονούνται και σιγά σιγά χάνουν την ικανότητα να παράγουν ινσουλίνη αποτελεσματικά στα φυσιολογικά επίπεδα που απαιτούνται.
Η διαδικασία αυτή εμφανίζεται συχνότερα στην ηλικία των 40 ετών κι έπειτα.

 

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2
Η υπερβολική συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα εξαναγκάζει το σώμα να αποβάλει την περίσσεια ποσότητα της γλυκόζης από τα ούρα, με αποτέλεσμα συχνά να εμφανίζονται συμπτώματα όπως:

 • συχνουρία
 • αυξημένο αίσθημα δίψας
 • συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

αν η περίοδος που το σάκχαρο παραμένει σε αυξημένα επίπεδα στον οργανισμό πιθανό να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως:

 • κόπωση
 • θολή όραση
 • πόνοι ή πληγές στα πόδια
 • συχνές μυκητιάσεις

 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2
Οι κύριες και πιο επικίνδυνες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από το διαβήτη Τύπου 2 είναι:

 • καρδιοπάθεια και εγκεφαλικά επεισόδια
 • ασθένειες των ματιών (αμφιβληστροειδοπάθεια, καταρράκτης)
 • διαβητική νευροπάθεια (μείωση της δύναμης ή και πόνοι διάφορα μέρη του σώματος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα από ανωμαλίες που προκαλεί η νευροπάθεια στο έντερο, δυσκολίες της στύσης στους άνδρες, διαβητικό πόδι που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ακρωτηριασμούς.
 • διαβητική νεφροπάθεια (μικρολευκωματινουρία και η πολύ πιο σοβαρή πρωτεϊνουρία)
 • κόπωση και κατάθλιψη

 

ΣΥΧΝΑ ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος τη νόσο:

 • το αυξημένο σωματικό βάρος (περιττά κιλά)
 • η έλλειψη άσκησης
 • η κληρονομικότητα – το οικογενειακό ιστορικό
 • η κακή διατροφή
 • η εμφάνιση διαβήτη κύησης
 • η προχωρημένη ηλικία
 • το μεταβολικό σύνδρομο

Το αυξημένο σωματικό βάρος είναι ίσως ο πιο μεγάλος παράγοντας ρίσκου για να εμφανίσει κάποιος διαβήτη Τύπου 2. Έχει παρατηρηθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών διαβήτη Τύπου 2 είναι και υπέρβαροι. Συνήθως ως υπέρβαρος θεωρείται αυτός που έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ-BMI) πάνω από 25. Επίσης αυξημένο ρίσκο να εμφανίσουν την ασθένεια όσοι έχουν συσσωρευμένο το λίπος τους γύρω από την μέση τους παρά αυτοί που το έχουν κυρίως στους γοφούς-γλουτούς. Αν η διαίρεση της διαμέτρου της μέσης σας προς τη διάμετρο των γοφών είναι πάνω από 1,0μ για τους άνδρες ή πάνω από 0,8μ για τις γυναίκες ίσως έχετε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε διαβήτη Τύπου 2 στο μέλλον. Ρωτήστε το γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.

H έλλειψη συχνής άσκησης οδηγεί στο κάψιμο λιγότερων θερμίδων από τον οργανισμό και μακροχρόνια πιθανώς να οδηγήσει σε παχυσαρκία ιδιαίτερα αν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από αυτές που χρησιμοποιούμε. Η εμφάνιση τόσο του διαβήτη όσο και των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι αυξημένη σε τέτοιες περιπτώσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει ιδιαίτερα η αεροβική άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι, ο χορός κτλ. Νέες επιστημονικές μελέτες φέρνουν στο φως θετικά αποτελέσματα και άλλων ειδών άσκησης όπως τα βάρη και οι διαλειμματικού τύπου προπονήσεις που μειώνουν τον χρόνο της γυμναστικής χωρίς να μειώνουν την αποτελεσματικότητά της. Επισκεφτείτε συχνά την σελίδα μας Διαβήτης και άσκηση για να ενημερώνεστε για τα θετικά αποτελέσματα διαφόρων προγραμμάτων γυμναστικής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η επιστημονική έρευνα αναφορικά με «ουσίες-μιμητές της άσκησης» που η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό μας να ενεργοποιήσει τα ίδια ένζυμα, πρωτεΐνες και γονίδια που ενεργοποιούνται κατά τη γυμναστική. Τέτοιες ουσίες που δοκιμάζονται είναι η βιταμίνη C (πρόσφατα ανακοινώθηκε από ερευνητές ότι η καθημερινή λήψη 500 mg βιταμίνης C έχει την ίδια ενεργητική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία με την επίδραση που έχει το γρήγορο περπάτημα), η ρεσβερατρόλη κ.ά. Ενημερωθείτε συχνά από τη σελίδα μας Νέα και Επιστημονικές Μελέτες για ανάλογα θέματα.

Η κληρονομικότητα φαίνεται επίσης, να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. Μάλιστα ο βαθμός κληρονομικότητας του διαβήτη Τύπου 2 είναι συνήθως μεγαλύτερος από αυτόν του διαβήτη Τύπου 1. Επίσης, αν ένας από τους γονείς σας ή κάποιο από τα αδέρφια σας εμφανίσει διαβήτη Τύπου 2 αυξάνονται οι πιθανότητες και για εσάς να εμφανίσετε τη νόσο. Περίπου ένα ποσοστό 40% διαβητικών ασθενών έχει επίσης έναν συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη. Η ενδοοικογενειακή συμπεριφορά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθότι αν ένας γονέας καπνίζει, τρώει ανθυγιεινά και δεν ασκείται, αυξάνονται οι πιθανότητες για τα παιδιά του να αποκτήσουν παρόμοιες συμπεριφορές.

Η υγιεινή διατροφή που πρέπει να ακολουθείται είναι συνήθως κοινή τόσο για τους διαβητικούς ασθενείς όσο και για τα υγιή άτομα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο ή να σας συστήσει κάποιον διαιτολόγο.

Γενικά σας προτείνουμε η διατροφή να είναι ισορροπημένη όσον αφορά την ποσότητα προσπαθώντας να μη καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από ότι αποβάλλουμε με την άσκηση ή τον τρόπο ζωής μας. Η δίαιτα να είναι χαμηλή σε αλάτι και ζάχαρη. Αντικαταστήστε την ζάχαρη με κάποιο φυσικό κατά προτίμηση γλυκαντικό όπως η στέβια ή η ξυλιτόλη. Καταναλώνετε ακόρεστα έλαια (λάδι ελιάς, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο) και αποφεύγετε τα κορεσμένα λίπη (λιπαρά ιδιαίτερα επεξεργασμένα κρέατα, τυρί, γλυκά, κρέμα γάλακτος, σάλτσες με βάση τη μαγιονέζα κ.ά.) Προτιμήστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων για παράδειγμα ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, γιατί οι απλοί υδατάνθρακες είναι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (το εξασθενημένο από το διαβήτη σύστημα της ινσουλίνης ανταπεξέρχεται καλύτερα σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα το σάκχαρο στο αίμα να διατηρείται πιο σταθερό).

Να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες . Βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου και ακόμη αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Εισάγετε συμπληρωματικά φυτικές ίνες π.χ. της γλυκομαννάνης ή του ψύλλιου στη δίαιτά σας.

Τρώτε τακτικά μικρά γεύματα, αρκεί τα σνακ να μην είναι επεξεργασμένα και περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων και αλατιού.

Τρώτε άφθονα λαχανικά και φρούτα.

Κόψτε εντελώς το κάπνισμα και ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Η ηλικία είναι ισχυρός παράγοντας εμφάνισης του διαβήτη Τύπου 2. Οι περισσότεροι ασθενείς νόσησαν μετά το 45ο έτος της ηλικίας τους. Οι ηλικιωμένοι είναι αρκετές φορές πιο επιρρεπής στην εμφάνιση κρίσεων υπογλυκαιμίας.

Στο “μεταβολικό σύνδρομο” ή “σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη” τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι ανεβασμένα αλλά όχι τόσο όσο στον πλήρες εκδηλωμένο διαβήτη. Συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης, συχνά εμφανίζει επιπλοκές όπως υπέρταση, υπερλιπιδαιμία ή υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης στο αίμα. Αν και το πάγκρεας αρχικά μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη σε περίπτωση που δεν καταφέρει να διατηρήσει το ρυθμό παραγωγής της, τότε το μεταβολικό σύνδρομο εξελίσσεται συνήθως σε διαβήτη Τύπου 2. Στα αρχικά της στάδια αυτή η μεταβολή ονομάζεται “προδιαβήτης”. Περίπου 1 στα 20 άτομα που έχουν προδιαβήτη, θα εμφανίσουν κάποια στιγμή διαβήτη Τύπου 2.

Ο διαβήτης εγκυμοσύνης ή κυήσεως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές φορές υποχωρεί μετά τη γέννα αλλά σίγουρα είναι μια κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Ενημερωθείτε στη σχετική μας σελίδα.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

Μειώστε το συνολικό αριθμό θερμίδων που λαμβάνετε καθημερινά. Κάντε όσο γίνεται περισσότερο αεροβική άσκηση όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ομαδικά αθλήματα. Κόψτε το τσιγάρο εάν καπνίζετε και μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Ελαττώστε την κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης ή αντικαταστήστε τη από φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια. Βασίστε τη διατροφή σας σε τρόφιμα με σύνθετους υδατάνθρακες, πολυακόρεστα και όχι κορεσμένα λιπαρά, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Καταναλώνετε μικρά τακτικά γεύματα με υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και λαχανικά. Αντικαταστήστε τα πλούσια σε σάκχαρα αναψυκτικά με πράσινο τσάι. Πολλές φορές η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως η βιταμίνη D ή το μαγνήσιο, μπορεί να αυξάνουν περεταίρω τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αν έχετε κάποιον συγγενή πρώτου βαθμού που έχει εμφανίσει τη νόσο ζητείστε από το γιατρό σας να σας παρακολουθεί πιο συχνά. Συζητείστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να εισάγετε στη δίαιτα σας συμπληρώματα διατροφής από φυσικές ουσίες που μπορεί να βοηθούν στη καλύτερη διαχείριση του σακχάρου και ενδεχομένως να μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ -ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Ο παθολόγος σας ή ο ενδοκρινολόγος σας είναι αυτός που θα κάνει την διάγνωση της ασθένειας. Ο διαβήτης θα επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αίματος. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σταδιακά και είναι πιθανό η πάθηση να έχει παρουσιαστεί αρκετό καιρό πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Ο γιατρός σας θα καθορίσει την φαρμακευτική θεραπεία που θα λαμβάνετε ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστο μια φορά το χρόνο) θα πρέπει να ελέγχετε με εξετάσεις αίματος τα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων, την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, την περιεκτικότητα πρωτεΐνης στα ούρα, ενώ τακτικοί θα πρέπει να είναι και οι έλεγχοι των ματιών για τυχόν ενδείξεις αμφιβληστροειδοπάθειας και των ποδιών για νευροπάθεια. Καλό θα είναι να προμηθευτείτε ένα σύγχρονο πιεσόμετρο ώστε να ελέγχετε τακτικά την πίεση του αίματός σας.

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι επίσης μια σημαντική μέτρηση για την παρακολούθηση και την εξέλιξη της νόσου. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας ορίσει τη μεθοδολογία μέτρησης. Γενικά όμως αν έχετε ή μπορείτε να προμηθευτείτε μια ζυγαριά ακριβείας, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 • Μετρήστε με μια μεζούρα το ύψος σας σε μέτρα. Πολλαπλασιάστε το ύψος σας με τον εαυτό του και καταγράψτε το γινόμενο.
 • Μετρήστε το βάρος σας σε κιλά και διαιρέστε το με τον αριθμό που βρήκατε στο πρώτο βήμα. Ο αριθμός που θα προκύψει είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι αντιστοιχίες του δείκτη μάζας σώματος για κάθε σωματότυπο

ΔΜΣ<18,5 18,5<ΔΜΣ<25 25<ΔΜΣ<30 30<ΔΜΣ<40 ΔΜΣ>40
ΕΛΛΙΠΟΒΑΡΕΙΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ ΠΟΛΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ

 

Ο δείκτης είναι ενδεικτικός. Έτσι, εάν είστε ιδιαίτερα μυώδης δεν είναι απαραίτητο να είστε και παχύσαρκοι. Επίσης, η παραπάνω κλίμακα του ΔΜΣ δεν ισχύει για παιδιά ή για εγκύους.

Αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο, θα σας μάθει να μετράτε το σάκχαρο μόνοι σας στο σπίτι. Ίσως να είναι και κάτι που θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και ότι έχετε καλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Αν κάνετε θεραπεία με ινσουλίνη συνιστάται να μάθετε να μετράτε το σάκχαρό σας και να το καταγράφετε στο προσωπικό σας ημερολόγιο-σχέδιο δράσης. Μπορείτε να μετρήσετε το σάκχαρό σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας έναν προσωπικό μετρητή σακχάρου. Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας θα σας δώσουν οδηγίες για τη χρήση του.

Τέλος ο γιατρός σας θα αποφασίσει για την φαρμακευτική αγωγή και τη δοσολογία της.

Αν κατά τη διάρκεια της θεραπείας αποδειχθεί δύσκολη η ρύθμιση του σακχάρου σας, αν παρουσιάζετε παρενέργειες ή επιδείνωση της κατάστασης, εάν είστε έγκυος ή αν απλά θέλετε να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο της ασθένειας μέσω της διατροφής σας, απευθυνθείτε και σε έναν ειδικό διαιτολόγο.

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο γιατρός σας θα κρίνει ποια φάρμακα θα πάρετε και σε τι δοσολογίες. Αυτός θα κρίνει επίσης, αν και πότε είναι σκόπιμο να αρχίσετε θεραπεία με ινσουλίνη. Ακόμη, όμως, και αν αρχίσετε αντιδιαβητική θεραπεία, είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή, να προσπαθείτε για την απώλεια βάρους σας και να ασκήστε τακτικά.

Τα συνήθη αντιδιαβητικά φάρμακα είναι τα εξής

Φαρμακευτική ουσία Φαρμακευτική δράση Εμπορική ονομασία
Ακαρβόζη Αναστολέας α- γλυκοσιδασών Glucobay
Μετφορμίνη Διγουανίδια Glucophage, Glucoplus
Νατεγλιδίνη/Ρεπαγλιδίνη Ρυθμιστές γλυκόζης γεύματος Starlix, NovoNorm
Γλιβενκλαμίδη/Γλικλαζίδη/Γλιμεπιρίδη/Γλικιδόνη Σουλφονυλουρίες Daonil, Euglucon,Gliken,Malix,Amaryl,Glibenes,Glurenorm
Πιογλιταζόνη/Ροσιγκλιταζόνη Θειαζολιδινεδιόνες Actos, Avandia

 

Όπως σε όλα τα φάρμακα, έτσι και στην περίπτωση των αντιδιαβητικών φαρμάκων μπορούν να εμφανιστούν παρενέργειες με πιο συχνές την υπογλυκαιμία και τις στομαχοεντερικές διαταραχές. Εάν παρουσιάσετε κάποιο σύμπτωμα από πιθανή παρενέργεια από κάποιο φάρμακο που λαμβάνετε, πάντα πρέπει να ενημερώνετε άμεσα τον γιατρό σας. Μερικές παρενέργειες που μπορεί να παρουσιάσουν τα αντιδιαβητικά φάρμακα είναι οι εξής:

Φαρμακευτική ουσία Υπογλυκαιμία Παρενέργειες
Ακαρβόζη Ίσως σε συνδυασμό με τις σουλφονυλουρίες Λειτουργία του ήπατος, Μετεωρισμός
Μετφορμίνη Συνήθως όχι Κυρίως γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, εμετός, στομαχικός πόνος) μεταλική γεύση στο στόμα
Νατεγλιδίνη/Ρεπαγλιδίνη Ναι Γαστρεντερικά συμπτώματα, κνησμός, εξάνθημα
Γλιβενκλαμίδη/Γλικλαζίδη/Γλιμεπιρίδη/Γλικιδόνη (Σουλφονυλουρίες) Ναι Γαστρεντερικά συμπτώματα
Πιογλιταζόνη/Ροσιγκλιταζόνη (Θειαζολιδινεδιόνες) Σπάνια Γαστρεντερικά συμπτώματα, πονοκέφαλος

 

Αν λαμβάνετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετφορμίνη καλό είναι να παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό σας, ώστε να μη παρουσιαστούν ανεπάρκειες. Φυσικές ουσίες όπως η σιλυμαρίνη από εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου, έχουν βρεθεί από μελέτες να έχουν προστατευτική δράση στο συκώτι και τα νεφρά. Οι φυτικές ίνες μεταξύ των οποίων και αυτές της γλυκομαννάνης και του ψύλλιου μπορούν να απαλύνουν γαστρεντερικά συμπτώματα και διαταραχές. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα προβιοτικά σκευάσματα. Συζητείστε με το γιατρό σας τη συμπληρωματική λήψη τους ή την εισαγωγή τους στο διαιτολόγιό σας.

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

Πέρα από τις επίσημες αναγνωρισμένες θεραπείες υπάρχουν αρκετές φυσικές, εναλλακτικές ουσίες που με την μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και βότανα μπορούν  να βοηθούν στην πρόληψη και βελτίωση της πορείας τις νόσου. Μέσω της ιστοσελίδας μας μπορείτε να αναζητήσετε και να ενημερωθείτε για τις υπάρχουσες Επιστημονικές Μελέτες που έχουν γίνει σε ασθενείς με διαβήτη Τύπου 2, αλλά και άλλων μορφών της ασθένειας καθώς και για οποιαδήποτε νέα επιστημονική ανακάλυψη επί του θέματος. Στην ιστοσελίδα μας Φυσική Αντιμετώπιση Διαβήτη  μπορείτε να βρείτε ορισμένα από τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών για το στάδιο της νόσου που μπορεί να σας απασχολεί. Το e-shop μας προσφέρει πολλά από αυτά τα σκευάσματα από εταιρίες συμπληρωμάτων διατροφής, αποδεδειγμένης (με τα σχετικά πιστοποιητικά) ποιοτικής και ασφαλούς διαδικασίας παραγωγής και τυποποίησης.