Μενού

Διαβήτης Τύπου 1

diabetic_a_sm

Στην περίπτωση του διαβήτη Τύπου 1, τα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη (β-κύτταρα του παγκρέατος) καταστρέφονται και έτσι η σωστή και επαρκής παραγωγή ινσουλίνης σταματά. Συνήθως η ασθένεια εμφανίζεται στα πρώτα παιδικά χρόνια αν και ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν καθυστερημένο διαβήτη Τύπου 1 όντας ενήλικα.

Αν διαγνωστείτε με διαβήτη Τύπου 1 από το γιατρό σας, τότε χρειάζεστε θεραπεία ενέσεων ινσουλίνης. Η συγκεκριμένη ασθένεια ονομάζεται αλλιώς και “ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης”.

Μερικά συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν τη συχνουρία (κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας), την υπερβολική δίψα, την ξηροστομία, την ανησυχητική απώλεια βάρους, την αυξημένη κόπωση.

Η παρακολούθηση του ασθενούς από το γιατρό κρίνεται αναγκαία. Ο γιατρός θα ελέγχει με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων όπως θυρεοειδοπάθεια, οστεοπενία, νεφροπάθεια ενώ παράλληλα οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση των ματιών τους. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, χρειάζονται επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως καρδιολογικές και ειδικές εξετάσεις για την παρουσία νευροπάθειας. Το σάκχαρο θα πρέπει να μετριέται καθημερινά με ειδικούς μετρητές. Ο θεράπων ιατρός, βάσει των αποτελεσμάτων  θα μπορεί να αυξομειώνει τη δόση ινσουλίνης. Ο ασθενής θα πρέπει να τρέφεται υγιεινά και να προσπαθεί να γυμνάζεται όσο πιο συχνά γίνεται. Σε μικρές ηλικίες, πολλές φορές η σωστή εκπαίδευση και η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Τελευταία αυξάνεται το ενδιαφέρον από διάφορες επιστημονικές ομάδες για τη χορήγηση συμπληρωματικού άλφα λιποϊκού οξέως που φέρεται να αποτελεί επιπλέον προστατευτικό παράγοντα σε ασθενείς Τύπου 1. Επίσης η χρήση βιταμίνης D σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 που έχει κριθεί ασφαλής, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπενίας και φαίνεται να επιβραδύνει το ρυθμό περαιτέρω καταστροφής των β-κυττάρων στον πρωτοεμφανιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1.

Οι έρευνες σε διάφορα επίπεδα αντιμετώπισης της νόσου συνεχίζονται. Πολλές προσεγγίσεις για μεταμόσχευση παγκρέατος είναι σήμερα υπό μελέτη. Σε εξέλιξη βρίσκονται “έρευνες για τη βελτιστοποίηση των τεχνικών αντικατάστασης των νησιδιακών κυττάρων του παγκρέατος, με απευθείας μεταμόσχευση β-κυττάρων είτε μέσω διαφοροποίησης και χρήσης αρχέγονων κυττάρων (stem cells) του ίδιου του οργανισμού. Η έγχυση ανοσορυθμιστικών λεμφοκυττάρων και αντισωμάτων σε ασθενείς σε πολύ πρώιμο στάδιο της νόσου, είναι μια μέθοδος που βρίσκεται στα αρχικά βήματα της έρευνας. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται επίσης στο να κατασκευαστούν μετρητές σακχάρου που υπολογίζουν τα επίπεδά του χωρίς να χρειάζονται αίμα, δηλαδή χωρίς τρυπήματα, με χρήση λέιζερ ή υπέρυθρων ακτινών.

Τέλος, νέες πιο αποτελεσματικές μορφές ινσουλίνης (π.χ. μακράς χρονικής διάρκειας) βρίσκονται σε διάφορα στάδια κλινικών δοκιμών.

Μείνετε ενημερωμένοι μέσα από τη σελίδα μας «Νέα και Πρόσφατα άρθρα» και συζητείστε συχνά με τον θεράποντα γιατρό σας.