Μενού
Δίαιτα διαβήτη

Όπως είναι γνωστό η δίαιτα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά αποτελούνται από 3 βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών: τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη.
Οι υδατάνθρακες περιέχονται σε τροφές όπως τα ζυμαρικά (μακαρόνια, κριθαράκι κτλ.) το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες, τα όσπρια και τα φρούτα.
Οι πρωτεΐνες απαντώνται σε τρόφιμα όπως το κρέας  το κοτόπουλο, το γάλα, το γιαούρτι, τα ψάρια κτλ.
Λίπη είναι το βούτυρο, το λάδι, η μαργαρίνη, η κρέμα γάλακτος κτλ.

 

Τι πρέπει να προσέχει ένας διαβητικός ασθενής

  • Παίρνετε το φαγητό σας σε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας.
  • Προσπαθείτε να μην παραλείπετε κανένα από τα προκαθορισμένα γεύματα της ημέρας, τα οποία μπορεί να είναι 5-6, ανάλογα με τον τύπο διαβήτη, την φαρμακευτική σας αγωγή και το πρόγραμμα που σας έχει συστήσει ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας.
  • Λαμβάνετε ακριβώς τις ποσότητες υδατανθράκων που προβλέπει το διαιτολόγιό σας.
  • Τα προϊόντα που περιέχουν σίκαλη, πίτουρο βρώμης, δηλαδή σύνθετους υδατάνθρακες και πολλές φυτικές ίνες, είναι χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη από τα κοινά, αντίστοιχα τρόφιμα που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες.
  • Οι ξηροί καρποί αν και δεν περιέχουν υδατάνθρακες έχουν αρκετό λίπος και πρέπει να συνυπολογίζονται οι θερμίδες τους όταν καταναλώνονται.
  • Tα οινοπνευματώδη ποτά θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο (κατά προτίμηση μέχρι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα), γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες από το αλκοόλ και τα σάκχαρα.
  • Όταν λαμβάνετε τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη καλό είναι να υπολογίζετε τις ποσότητες και τις θερμίδες που προσδίδουν.

 

Τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σπάνια έως καθόλου

  • Ζάχαρη
  • Μέλι
  • Ζαχαρούχα αναψυκτικά
  • Καραμέλες
  • Σοκολάτες
  • Ζαχαρούχο γάλα
  • Κομπόστες
  • Χυμοί φρούτων με προσθήκη ζάχαρης
  • Κόκκινα παντζάρια

 

Τροφές που επιτρέπεται η κατανάλωση τους σε περιορισμένες ποσότητες

  • Ζυμαρικά
  • Ρύζι
  • Πατάτες
  • Λευκό ψωμί
  • Φρυγανιές
  • Γάλα
  • Γιαούρτι
  • Όσπρια
  • Τυρί
  • Αυγά
  • Κόκκινο κρέας
  • Φρούτα
  • Αρακάς
  • Φασολάκια
  • Μπιζέλια
  • Τομάτα
  • Καρότα
  • Λάδι
  • Βούτυρο

 

Τροφές που επιτρέπονται ελεύθερα

  • Αγγούρια
  • Κολοκυθάκια
  • Κουνουπίδι
  • Λάχανο
  • Μαρούλι
  • Μπάμιες
  • Μπρόκολο
  • Πιπεριές
  • Ραδίκια
  • Ραπάνια
  • Σέλινο
  • Σπαράγγια

Επίσης επιτρέπονται τα μυρωδικά όπως σκόρδο, δυόσμος, μαϊντανός, τα καρυκεύματα όπως μουστάρδα, τα μπαχαρικά όπως πιπέρι, το ξύδι καθώς και αφεψήματα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης όπως καφές, σόδα, τσάι.

 

Ομάδες τροφών

Στην διαβητική δίαιτα οι τροφές χωρίζονται σε ομάδες. Οι ομάδες αυτές είναι έξι:

  1. ΟΜΑΔΑ ΨΩΜΙΟΥ
  2. ΟΜΑΔΑ ΦΡΟΥΤΟΥ
  3. ΟΜΑΔΑ ΛΑΧΑΝΙΚΟΥ
  4. ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
  5. ΟΜΑΔΑ ΚΡΕΑΤΟΣ
  6. ΟΜΑΔΑ ΛΙΠΟΥΣ

Έτσι μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει εύκολα ένα είδος τρόφιμου από ένα άλλο της επιλογής του, αρκεί να ανήκει στην ίδια ομάδα.

 

Ομάδα ψωμιού

ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
Μαύρο ψωμί 35
Κοινό ψωμί 30
Φρυγανιές σικάλεως 25
Φρυγανιές κοινές 17
Μακαρόνια 45
Ρύζι 45
Πατάτες 100
Όσπρια 120
Αλεύρι 15
Κορν φλάουερ 15
Κράκερς 15

 

 

ΟΜΑΔΑ ΦΡΟΥΤΟΥ

ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΣΤΗΤΑ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
Μήλο μικρό 80
Αχλάδι 80
Πορτοκάλι 100
Γκρέιπ φρουτ 1/2 120
Γκρέιπ φρουτ χυμός 100
Μανταρίνι 80
Κεράσι (10-15) 80
Φράουλες 150
Ροδάκινο μικρό 120
Βερίκοκα (2-3) 120
Καρπούζι 250
Πεπόνι 150
Ακτινίδια 100

Αποφεύγετε σταφύλια, σύκα, μπανάνες.

 

Ομάδα Λαχανικών

ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
Κουνουπίδι 100
Βρούβες 100
Μαρούλι 100
Ντομάτα 100
Μπρόκολα 100
Σέλινο 100
Σπανάκι 100
Καρότα 100
Λάχανο 100
Αγγούρι 100
Ραδίκια 100
Κολοκυθάκια 100
Γογγύλια 100
Πιπεριές 100

 

Ομάδα Γάλακτος

ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
Γάλα πλήρες 240
Γάλα εβαπορέ 120
Αφρόγαλα 240
Γιαούρτι πλήρες 240
Γάλα σε σκόνη 30

 

Ομάδα Λίπους

ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
Λάδι (ένα κουταλάκι) 5
Βούτυρο (ένα κουταλάκι) 5
Ελιές 5 μικρές
Μαγιονέζα (ένα κουταλάκι) 5
Μπέικον μια λωρίδα 5
Κρέμα γάλακτος (ένα κουταλάκι) 5
Αμύγδαλα 10 τμχ.
Καρύδια 6 τμχ.
Λοιποί ξηροί καρποί 6-10 τμχ.

 

Ομάδα κρέατος ζωικών παραγώγων

ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
Βοδινό 30
Αρνί 30
Μοσχάρι 30
Κοτόπουλο-Γαλοπούλα 30
Ψάρια 30
Χοιρινό 30
Τυρί 30
Μυζήθρα 60
Σαρδέλες παστές 3 τμχ.
Σαλάμι 30
Ζαμπόν 30
Λουκάνικα 1 μικρό
Γαρίδες 50
Αυγό 1 τμχ.
Εντόσθια 30

 

Φυτικές ίνες

Ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να εμπλουτίζει τη διατροφή του με φυτικές ίνες γιατί είναι συνήθως κενές θερμίδων, δεν διασπώνται και δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό. Βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, το μαύρο ψωμί και φρυγανιές και οι ξηροί καρποί. Βοηθούν στον κορεσμό της όρεξης, στη μείωση δηλαδή του αισθήματος της πείνας, μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και βοηθούν έτσι στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.

Το διαιτολόγιο που ακολουθεί περιέχει την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ιδιαίτερα αν χρησιμοποιηθούν μαύρο ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως και σικάλεως.
Το ποσοστό των θερμιδογόνων στοιχείων στο εν λόγω διαιτολόγιο κυμαίνεται ως εξής:

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 40-45% των ολικών θερμίδων
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ  18-20% των ολικών θερμίδων
ΛΙΠΗ  37-40% των ολικών θερμίδων

 

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

Πρωινό

Γάλα 240 γρ. με 1,5-2% λιπαρά
Φρυγανιέρες σικάλεως 25 γρ. 3 τεμάχια
Τυρί 30 γρ.
Καφές ή τσάι χωρίς ζάχαρη ή με στέβια

Δεκατιανό

1 μικρό φρούτο

Μεσημεριανό

Κρέας 90 γρ. ή κοτόπουλο 90 γρ. ή ψάρι 90 γρ.
Ζυμαρικά ή ρύζι 90 γρ. ή πατάτες 200 γρ. ή όσπρια 240 γρ.
Πράσινα λαχανικά ελεύθερα ή ντομάτα 100 γρ.
Ψωμί 30 γρ. ή σικάλεως 40 γρ. ή μαύρο 40 γρ.
1 μικρό φρούτο
λάδι έως 2 κουταλάκια του γλυκού

Απογευματινό

Γιαούρτι 240 γρ. 1,5-2% λίπος

Βραδινό

Κρέας 60 γρ. ή κοτόπουλο 60 γρ. ή ψάρι 60 γρ.
Ζυμαρικά ή ρύζι 45 γρ. ή πατάτες 100 γρ. ή όσπρια 120 γρ.
Πράσινα λαχανικά ελεύθερα ή ντομάτα 100 γρ.
Ψωμί 30 γρ. ή σικάλεως 40 γρ ή μαύρο 40 γρ.
1 μικρό φρούτο
Λάδι έως 2 κουταλάκια του γλυκού

Μοιραστείτε το!
About the Author : admin