Μενού
Κανέλα

Η κανέλα είναι το πιο κοινό από τα μπαχαρικά που έχει μελετηθεί και χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στη μάχη εναντίον του διαβήτη.

Σε επιστημονικές έρευνες που έγιναν όταν Τύπου 2 διαβητικοί ασθενείς έλαβαν συμπληρωματικά κανέλα (1, 3, ή 6 γραμμάρια) για 40 μέρες η γλυκόζη νηστείας τους, τα τριγλυκερίδια και η LDL χοληστερόλη μειώθηκαν (Khan A, Diabetes Care. 2003 Dec) αν και πιθανά οι μεγαλύτερες ποσότητες κανέλας είναι οι πιο αποτελεσματικές μιας και σε άλλες έρευνες λιγότερα από 2 γραμμάρια τη μέρα δεν είχαν τα ίδια ωφέλιμα αποτελέσματα (Vanschoonbeek K, J Nutr. 2006 Apr).

Το ίδιο μοτίβο εμφανίστηκε στην περίπτωση όπου όταν η κανέλα δόθηκε σε διαβητικούς Τύπου 2 ασθενείς, που λάμβαναν μόνο αντιγλυκαιμική θεραπεία, σε ποσότητα 2 γραμμαρίων τη μέρα για 3 μήνες κατόρθωσε να μειώσει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους αλλά και να μειώσει την πίεση του αίματος (Akilen R, Diabet Med. 2010 Oct), αποτελέσματα που δεν επαναλήφθηκαν όταν χρησιμοποιήθηκε κανέλα σε δόση 1,2 γραμμαρίων τη μέρα (Wainstein J, J Med Food. 2011 Dec).

Δυστυχώς μεγάλες ποσότητες κανέλας δεν πρέπει να καταναλώνονται από ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα στατίνες (Brancheau D1, Patel B1, Zughaib M2 Am J Case Rep. 2015 Ap) και σε κάθε περίπτωση οι βεβαιώσεις ποιότητας των εταιριών που εμπορεύονται σκόνη ή και συμπληρώματα κανέλας θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρίες να αναπτύξουν και να παράγουν εμπορικά υδατικά διαλύματα κανέλας υψηλής καθαρότητας τα οποία είναι πολύ πιο ασφαλή από σκόνη κανέλας αμφιβόλου προελεύσεως, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν συμπληρωματική θεραπεία σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Ερευνητές συμπέραναν ότι η προσθήκη στο διαιτολόγιο τέτοιων αποσταγμάτων κανέλας υψηλής καθαρότητας (Cinullin PF) θα μπορούσε να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη και καρδιολογικών προβλημάτων, σε ομάδες πληθυσμού με υψηλό ρίσκο λόγω παχυσαρκίας και εξασθενισμένου μεταβολισμού της γλυκόζης (Roussel AMJ Am Coll Nutr. 2009 Feb). Ακόμη όμως και διαβητικοί ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία (gliclazide) μπόρεσαν να μειώσουν περαιτέρω την γλυκοζυλιωμένης αιμογλοβίνης τους καθώς και τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, όταν τους χορηγήθηκε απόσταγμα κανέλας σε ποσότητες 120 και 360mg/μέρα για 3 μήνες (Lu T Nutr Res. 2012 Jun).

Μοιραστείτε το!
About the Author : admin