Μενού
Α-λιποϊκό Οξύ

Το Α-λιποϊκό Οξύ είναι μια ουσία που μοιάζει με βιταμίνη και μπορεί να χαρακτηριστεί γενικά ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Αν και οι υγιείς νεαροί άνθρωποι μπορούν να παράξουν στον οργανισμό τους αρκετό λιποϊκό οξύ, ώστε να αδρανοποιεί την αρνητική οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών που κυκλοφορούν στο ανθρώπινο σώμα και να βοηθά τη δράση άλλων ενδογενών αντιοξειδωτικών παραγόντων (γλουταθιόνη, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε), εντούτοις καθώς το ανθρώπινο σώμα γερνά τα επίπεδα του λιποϊκού οξέος στον οργανισμό πέφτουν μειώνοντας, έτσι, περαιτέρω την αντιοξειδωτική του άμυνα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν, ότι το λιποϊκό οξύ ρυθμίζει τη σωστή αντιγραφή γονιδίων που είναι υπεύθυνα να ρυθμίζουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του ανθρώπινου οργανισμού (Park S, Curr Med Chem. 2014).

Υπάρχουν άφθονες αποδείξεις από ελεγχόμενες έρευνες με placebo αλλά και βιβλιογραφικές αναλύσεις, που αποδεικνύουν ότι το λιποϊκό οξύ είναι αποτελεσματική και ασφαλής συμπληρωματική θεραπεία ιδιαίτερα για τη διαβητική νευροπάθεια, όπου βοηθά στο να υπάρχουν σημαντικές κλινικές βελτιώσεις (Papanas N, Expert Opin Pharmacother. 2014 Dec).

Επιπλέον υπάρχουν επιστημονικές μελέτες στις οποίες όταν Τύπου 2 διαβητικοί ασθενείς έλαβαν συμπληρωματική θεραπεία με λιποϊκό οξύ σε δόσεις:

  • 300mg καθημερινά για 8 εβδομάδες παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στη γλυκόζη νηστείας (Ansar H Saudi Med J. 2011 Jun).
  • 400mg/μέρα για 4 εβδομάδες υπήρξε βελτίωση στα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης καθώς και μείωση στα επίπεδα οξειδωτικού στρες του οργανισμού τους (Gianturco VArch Gerontol Geriatr. 2009;49 Suppl).
  • 900mg/μέρα για 12 εβδομάδες μειώθηκαν τα επίπεδα της φρουκτοζαμίνης (δείκτης μεσοπρόθεσμου ελέγχου επιπέδων γλυκόζης διαβητικών ασθενών) (Evans JL Endocr Pract. 2002 JanFeb).
  • 600, 1200 and 1800mg/μέρα για 4 εβδομάδες βελτίωσε την ευαισθησία-ανταπόκρισή τους στην ινσουλίνη (Jacob S Free Radic Biol Med. 1999 Aug).
  • 600mg/μέρα μαζί με βιταμίνη Ε αλλά και χωρίς αυτή, για 4 μήνες βελτίωσε τον δείκτη αντίστασης στη δράση της ινσουλίνης τους αλλά και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (de Oliveira AM Diabetes Res Clin Pract. 2011 May).
  • 300, 600, 900, and 1200mg/μέρα για 6 μήνες μείωσε τόσο τη γλυκόζη νηστείας όσο και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Οι μεγαλύτερες δόσεις λιποϊκού οξέος ήταν πιο αποτελεσματικές σε αυτή την περίπτωση (Porasuphatana S Asia Pac J Clin Nutr. 2012).

 

Σε τύπου 1 διαβητικούς ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε συμπληρωματικά λιποϊκό οξύ:

  • 300mg/μέρα για 3 μήνες η όρασή τους διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα σε αντίθεση με τους ασθενείς που ανήκαν στην ομάδα placebo οι οποίοι συνέχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα (Gębka A Mediators Inflamm. 2014).
  • 600mg/μέρα για 3 μήνες το λιποϊκό οξύ φαίνεται να έπαιξε ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης διαβητικής καρδιοπάθειας (Hegazy S K Rev Diabet Stud. 2013 Spring).
  • 600mg/μέρα για 5 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα συγκόλλησης των αιμοπεταλίων (Mollo R Diabetes Care. 2012 Feb) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε θρομβωτικά γεγονότα.
Μοιραστείτε το!
About the Author : admin