Μενού

Οδηγός συμπληρωμάτων

Η αγκινάρα είναι ένα εδώδιμο φυτό που καλλιεργείται από την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τον 18ο αιώνα και ύστερα χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος. Πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν επέδωσαν στην αγκινάρα και στα ειδικά εκχυλίσματά της υπογλυκαιμικές, υπολιπιδαιμικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι ουσίες της αγκινάρας στις οποίες οφείλονται οι φαρμακευτικές της ιδιότητες είναι κυρίως η κυναρίνη και το χλωρογενικό οξύ. Εκχυλίσματα της αγκινάρας έχουν δοκιμαστεί σε έρευνες όπου βοήθησαν τόσο στη μείωση της χοληστερόλης, όσο και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου. Η προστατευτική δράση στο συκώτι ήταν άλλη μια θετική ιδιότητα που παρατηρήθηκε σε έρευνες.

Η Aloe vera είναι ένα φυτό που μοιάζει με κάκτο. Η ζελώδης ουσία που βρίσκεται ανάμεσα από τα φύλλα της χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για να απαλύνει ερεθισμούς από εγκαύματα από τον ήλιο καθώς και για να καταπραΰνει ενοχλήσεις που προέρχονται από δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η σμηγματόρροια, η πιτυρίδα. Ακόμη η επάλειψη της μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη επούλωση των δερματικών πληγών.

Στην Ευρωπαϊκή πρακτική – εναλλακτική ιατρική ο χυμός της αλόης έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από συμπτώματα δυσφορίας του πεπτικού συστήματος όπως καούρες.

Μερικά εμπορικά σκευάσματα – εκχυλίσματα της αλόης έχουν μελετηθεί για της υπογλυκαιμικές τους ιδιότητες σε διαβητικούς ασθενείς. Σε μερικές μάλιστα από τις μελέτες που έγιναν βρέθηκε ότι η κατανάλωση εκχυλισμάτων αλόης, για μικρά χρονικά διαστήματα, κατάφερε να μειώσει αισθητά τα επίπεδα λιπιδίων σε προδιαβητικούς ασθενείς.

Το Άλφα λιποϊκό οξύ είναι μια φυσική ουσία που μοιάζει με βιταμίνη και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις. Δρα αδρανοποιώντας τις ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, εξαιτίας αυτής της ιδιότητάς του βοηθά το ανθρώπινο σώμα να κρατά εφεδρείες από άλλα πολύτιμα φυσικά αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνη Ε και C, το συνένζυμο Q10 και η γλουταθειόνη. Τέλος παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης και στην παραγωγή ενέργειας.

Το Άλφα λιποϊκό οξύ μπορεί να προστατέψει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Μακροχρόνια συμπληρωματική θεραπεία με άλφα λιποϊκό οξύ μπορεί να ελαττώσει και σε μερικές περιπτώσεις σταματήσει την εξέλιξη διαβητικής νευροπάθειας.

Η βιταμίνη B12 είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του αιμοποιητικού, του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Παθήσεις του στομάχου, του παγκρέατος και του λεπτού εντέρου δυσχεραίνουν τη πρόληψη της βιταμίνης. Άνθρωποι που πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, φυτοφάγοι και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι πιθανό να εμφανίσουν έλλειψη βιταμίνης Β12. Έλλειψη βιταμίνης Β12 παρατηρείται επίσης συχνά σε διαβητικούς Τύπου 1 και 2 ασθενείς.

Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η αναιμία, νευρικές και ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη, κούραση, αύξηση της ομοκυστεϊνης με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά και αν δεν διορθωθεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ζημιές στα νευρικά κύτταρα.

Η χρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων είναι επίσης δυνατό να προκαλέσει έλλειψη της βιταμίνης.

Προτείνεται οι διαβητικοί ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη (Glucophage) να ελέγχουν συχνά τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 του οργανισμού τους. Η θεραπεία με βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη και μεθυλοκοβαλαμίνη) μπορεί να ωφελήσει ανακουφίζοντας τα συμπτώματα νευροπάθειας σε διαβητικούς ασθενείς.

Η βιταμίνη D3 είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία ο άνθρωπος είτε την προσλαμβάνει από διάφορα τρόφιμα είτε την παρασκευάζει στο δέρμα του όταν αυτό έρχεται σε απευθείας επαφή με τον ήλιο. Καθώς όμως μεγαλώνουμε το σώμα μας παράγει αυτή την πολύτιμη βιταμίνη λιγότερο ικανοποιητικά. Επίσης ο χειμώνας, η διαβίωση σε περιοχές που επικρατούν γενικά άσχημες καιρικές συνθήκες, η υπερβολική χρήση αντηλιακών μειώνουν περαιτέρω την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να παράγει τη βιταμίνη σε επαρκή ποσά, κάνοντας έτσι τη συμπληρωματική της λήψη σχεδόν απαραίτητη στις παραπάνω συνθήκες με στόχο την πρόληψη ανεπάρκειάς της.

Η βιταμίνη D3 είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου και τη χρήση του φωσφόρου που είναι απαραίτητα συστατικά για τα υγιή δόντια και οστά. Είναι επίσης πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα και για τη σωστή διαίρεση των κυττάρων.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη Τύπου 2. Έτσι το να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης D3 του οργανισμού μας και να φροντίζουμε να τα διατηρούμε εντός των αποδεκτών ορίων είναι ένα σημαντικό βήμα στην πρόληψη της εμφάνισης ασθενειών μεταξύ των οποίων και ο διαβήτης.

Η Βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β. Είναι απολύτως απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Μερικά συμπτώματα που εμφανίζονται όταν δεν λαμβάνεται σε επαρκείς δόσεις (αν και σπάνια) είναι η τριχόπτωση, το ξηρό δέρμα, κύκλοι γύρω από τα μάτια, αναιμία, ξηρότητα των ματιών, μυαλγία, αίσθημα κούρασης και κατάθλιψη. Η Βιοτίνη είναι επίσης απαραίτητη για το σωστό μεταβολισμό των τροφών (λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων). Αυτός ο ρόλος κλειδί που έχει η Βιοτίνη στον ανθρώπινο μεταβολισμό την κατατάσσει στα πλέον πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία για την πρόληψη μεταβολικού συνδρόμου που μπορεί να οδηγήσει και στην εμφάνιση διαβήτη Τύπου 2. Το γεγονός ότι η λήψη της Βιοτίνης μπορεί να γίνει με ασφάλεια ακόμη και σε μεγάλες δόσεις κάνει τη συμπληρωματική λήψη της ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου. Ερευνητές πολλές φορές τη χορήγησαν, τόσο μόνη της όσο και σε συνδυασμό με το χρώμιο, ώστε να πετύχουν μετρήσιμες μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου ασθενών, με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Το γαϊδουράγκαθο και η κύρια δραστική του ουσία η σιλυμαρίνη (ένα μείγμα φαινολών όπως η σιλιμπινίνη, η ισολυλιμπίνη, η συλιδιανίνη κ.ά.) είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα και έχει μελετηθεί ευρέως για τις ευεργετικές του δράσεις. Υπάρχουν πάνω από 300 επιστημονικές μελέτες για τη χημική του σύσταση και τις πιθανές φαρμακευτικές εφαρμογές του.

Το γαϊδουράγκαθο έχει κερδίσει δημοσιότητα σαν υπογλυκαιμικός και υπολιπιδαιμικός παράγοντας. Μια ουσία του η σιλιμπινίνη έχει βρεθεί ότι δρα ανάλογα με τα γνωστά συνταγογραφούμενα για τον διαβήτη φάρμακα τις θειαζολιδινεδιόνες, ως αγωνιστές του μοριακού υποδοχέα PPARγ τα οποία λειτουργούν ευαισθητοποιώντας την έκκριση ινσουλίνης και μειώνοντας το σάκχαρο των ασθενών. Όντως σε αρκετές μικρές κλινικές μελέτες όταν δόθηκαν εκχυλίσματα γαϊδουράγκαθου σε διαβητικούς ασθενείς παρατηρήθηκαν μειώσεις τόσο στο πρωινό σάκχαρο νηστείας όσο και στα μέσα επίπεδα σακχάρου τους στη διάρκεια της ημέρας. Σε μερικές περιπτώσεις επιτεύχθηκε και μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Οι φυτικές ίνες-πολυσακχαρίτες γλυκομαννάνης προέρχονται από τον βολβό ενός φυτού που μοιάζει με πατάτα το Amorphophallus konjac.

Για εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιείται στην Κίνα και σε άλλες περιοχές της Ασίας για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως άσθμα, βήχας, παθήσεις του αίματος και του δέρματος.

Στον δυτικό κόσμο εισάγεται κυρίως τις 3 τελευταίες δεκαετίες είτε σαν προσθετικό σε διάφορα τρόφιμα είτε σαν συμπλήρωμα διατροφής.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γλυκομαννάνης μειώνει αισθητά την χοληστερόλη, βοηθά στο μεταβολισμό υδατανθράκων και στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Υπάρχουν ακόμη αρχικές ενδείξεις ότι η λήψη γλυκομαννάνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Η γλυκομαννάνη θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται με ταυτόχρονη λήψη μεγάλης ποσότητας νερού ή άλλων υγρών. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του από όσους έχουν δυσκολία στην κατάποση. Γενικά συνίσταται η λήψη πολλών υγρών σε όσους ακολουθούν συμπληρωματική θεραπεία με φυτικές ίνες.

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προτείνεται και χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από βοτανολόγους κυρίως για τις καταπραϋντικές δράσεις της στο γαστρεντερικό σύστημα. Έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει διαβητικούς Τύπου 2 ασθενείς μειώνοντας την γλυκόζη νηστείας, η μέτρηση της οποίας γίνεται τα πρωινά μετά το τέλος του ύπνου. Σε άλλες περιπτώσεις έχει βρεθεί ότι η λήψη κανέλας μπόρεσε να μειώσει τα επίπεδα λιπιδίων, να ελαττώσει ελαφρά την πίεση του αίματος να δράσει αντιοξειδωτικά ακόμη και αντιβακτηριδιακά.

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα μέταλλα για την ανθρώπινη υγεία. Είναι απαραίτητο για εκατοντάδες χημικές και ενζυματικές αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα μας κάθε μέρα.

  • Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη: δίαιτα που περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα μαγνησίου σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, κατά πάσα πιθανότητα λόγω του ρόλου του μαγνησίου στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να χειροτερέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου: λήψη επαρκών ποσοτήτων μαγνησίου είτε από τη δίαιτα είτε από συμπληρώματα διατροφής συνδέονται με 27% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου σε υγιής γυναίκες και περίπου 30% σε υγιής νεαρούς άνδρες (Nutrition and Type 2 Diabetes: Etiology and Prevention).

Από την αρχαιότητα το πράσινο τσάι (το απόσταγμα από τα φύλλα του Camellia sinensis) θεωρούνταν τόσο από τους κινέζους όσο και από άλλους λαούς στη Ασία σαν ένα ρόφημα με φαρμακευτικές ιδιότητες θετικές για διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας.

Αυτές οι φαρμακευτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού αποδίδονται σε πολυφαινολικές ουσίες που περιέχει τις κατεχίνες με την επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) να θεωρείται η πιο σημαντική.

Μερικά από τα οφέλη για την υγεία που αποδίδονται στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού περιλαμβάνουν την πρόληψη των καρδιοπαθειών, την μερική προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου, την απώλεια σωματικού λίπους και βάρους, αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτικές δράσεις.

Η επίδραση του πράσινου τσαγιού και ιδιαίτερα εκχυλισμάτων του που είναι πλούσια σε κατεχίνες τόσο ενάντια στην παχυσαρκία όσο και στην πρόληψη εμφάνισης διαβήτη Τύπου 1 έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών. Όντως οι κατεχίνες που περιέχονται στο πράσινο τσάι και η ιδιαίτερα η EGCG φαίνεται να έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες και παράλληλα να δρουν εναντίον της παχυσαρκίας

Υπάρχει αρκετά μεγάλη επιστημονική βιβλιογραφία που θεωρεί ότι η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) μιμείται την δράση της ινσουλίνης.

Τέλος η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φαίνεται να δρα ευεργετικά και σε άλλες πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου όπως στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης και τη σχετική μείωση της συστολικής πίεσης.

Στην περίπτωση που είστε ήδη διαβητικός είτε ανήκετε σε κατηγορία υψηλού ρίσκου για την εμφάνιση της νόσου (π.χ. επειδή κάποιος από τους γονείς σας είναι διαβητικός ή εξαιτίας του τρόπου της καθημερινότητας σας (καθιστική ζωή, κακές διατροφικές συνήθειες)), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις εξειδικευμένες πολυφόρμουλες συμπληρωμάτων διατροφής. Οι πολυφόρμουλες αποτελούνται από μείγματα φυσικών ουσιών που μπορούν να δράσουν αποτρεπτικά στην εμφάνιση του διαβήτη Τύπου 2, να παρεμποδίσουν την περαιτέρω εξέλιξή του ή ακόμη και να δράσουν συνδυαστικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας.

Τα προβιοτικά σκευάσματα αποτελούνται από ωφέλιμους για την ανθρώπινη υγεία μικροοργανισμούς οι οποίοι διαβιούν στο έντερό μας. Η λήψη συμπληρωμάτων ή τροφών εμπλουτισμένων με προβιοτικές καλλιέργειες έχει θετικές επιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Πολλές φορές η αλόγιστη χρήση φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, μπορούν να σκοτώσουν αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως πεπτική δυσλειτουργία, διάρροια, αέρια, κράμπες κα. Η συμπληρωματική λήψη προβιοτικών αναπληρώνει τον αριθμό τους στα φυσιολογικά επίπεδα, προλαμβάνοντας έτσι τις παραπάνω δυσάρεστες καταστάσεις.

Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να καταπολεμήσουν μολύνσεις του ουροποιητικού, να προσφέρουν μια πρώτη γραμμή άμυνας έναντι στον καρκίνο του εντέρου, να περιορίσουν τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, ακόμη και τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, να μειώσουν σχετικά τη “κακή“ χοληστερόλη και να βοηθήσουν στη διατήρηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Η στέβια είναι ένα πολύ γνωστό φυτό το οποίο αν και τα φύλλα της έχουν μια πολύ γλυκιά χαρακτηριστική γεύση δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες. Το γεγονός αυτό κάνει την στέβια ένα πολύ σημαντικό φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης ιδιαίτερα για παχύσαρκους ανθρώπους αλλά και για διαβητικούς ασθενείς καθότι δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου.

Επιπλέον η επιστημονική έρευνα υποδηλώνει ότι η στέβια μπορεί να έχει και άλλα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Σε μελέτες βρέθηκε ότι όταν προστέθηκε στέβια στο γεύμα διαβητικών ασθενών το μεταγευματικό τους σάκχαρο ήταν κατά 18% μειωμένο σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν γεύμα που χωρίς την προσθήκη στέβιας. Το ίδιο θετικό αποτέλεσμα παρατηρήθηκε και σε άλλη έρευνα όπου δόθηκε σε ομάδα εθελοντών στέβια σε σχέση με αυτούς που έλαβαν το συνθετικό υποκατάστατο ζάχαρης ασπαρτάμη ή σε αυτούς που έλαβαν απλή ζάχαρη (S. D. Anton, Appetite, vol. 55 2010.)

Το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη δράση της ινσουλίνης στην διαχείριση της γλυκόζης του αίματος. Το χρώμιο αν και βρίσκεται σε κάποιες ποσότητες σε αρκετά τρόφιμα κατά την μεταχείρισή τους ή και το μαγείρεμά τους εύκολα χάνεται. Η περιεκτικότητα των ιστών του σώματος σε χρώμιο αλλά και το χρώμιο που υπάρχει στο αίμα συνήθως είναι λιγότερο στους διαβητικούς ασθενείς από ότι στον υγιή πληθυσμό. Το χρώμιο σε διαβητικούς Τύπου 2 ασθενείς βοηθά να διατηρήσουν σταθερό το σωματικό τους βάρος καθώς και να βελτιώσουν τη ρύθμιση του σακχάρου τους και την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη. Θετικές ήταν επίσης οι επιδράσεις σε ασθενείς που δεν ανταποκρινόταν καλά στην φαρμακευτική τους αγωγή και τους χορηγήθηκε συμπληρωματικά χρώμιο σε συνδυασμό με την βιταμίνη βιοτίνη με αποτέλεσμα να βοηθηθούν τόσο στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου αλλά και σε μερικές περιπτώσεις και στο λιπιδαιμικό τους προφίλ.

Οι σπόροι του Ψύλλιου είναι πολύ πλούσιοι σε φυτικές ίνες.

Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες (όπως αυτές στο Ψύλλιο) ρυθμίζουν το μεταγευματικό σάκχαρο και τη συγκέντρωση ινσουλίνης σε διαβητικούς, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται παράλληλα με γεύματα καθότι αυξάνουν την αίσθηση της χορταστικότητας, ενώ πιθανό να συνεισφέρουν και σε σχετική μείωση της πίεσης του αίματος και των τριγλυκεριδίων. Οι θετικές επιδράσεις που έχουν τέτοιου είδους φυτικές ίνες και ιδιαίτερα αυτές στο Ψύλλιου έχουν κάνει τη συμπληρωματική λήψη τους για προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο ιδιαίτερα συνηθισμένη.

Το Ψύλλιο θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται με ταυτόχρονη λήψη μεγάλης ποσότητας νερού ή άλλων υγρών και θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του από όσους έχουν δυσκολία στην κατάποση. Γενικά συνιστάται η λήψη πολλών υγρών σε όσους ακολουθούν συμπληρωματική θεραπεία με φυτικές ίνες.

Τα κοινά φασόλια (Phaseolus vulagris) θεωρούνται ένα σημαντικό και θρεπτικό τρόφιμο σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Επίσης περιέχουν κάποια πολυφαινολικά συστατικά που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τις πιθανές φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση οσπρίων σχετίζεται με την μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης Τύπου 2.

Τα φασόλια και άλλα ξηρά όσπρια συνήθως κρατούν το μεταγευματικό σάκχαρο μειωμένο σε σχέση με άλλες πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές. Η καθυστέρηση στην απορρόφηση των υδατανθράκων αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα των φασολιών σε παρεμποδιστές της Άλφα αμυλάσης (πεπτικό ένζυμο το οποίο διασπά γρήγορα τους υδατάνθρακες σε απλά μόρια γλυκόζης).

Μεγάλες εταιρίες συμπληρωμάτων διατροφής εκμεταλλευόμενες αυτές τις ιδιότητες των λευκών φασολιών ανέπτυξαν ειδικά εμπορικά εκχυλίσματα όπως το Phase 2 η λήψη των οποίων βοηθά στην πιο αργή και σταδιακή απορρόφηση των υδατανθράκων μετά τα γεύματα, διευκολύνοντας έτσι τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στo αίμα. Τέλος σε ορισμένους από τους εθελοντές που έλαβαν μέρος στις έρευνες παρατήρησαν και σχετική μείωση στο βάρος τους.