Μενού
Το διαβητικό πόδι

Το διαβητικό πόδι είναι μια επιπλοκή (πληγές-έλκη των ποδιών) που εμφανίζεται σε ένα ποσοστό ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Μπορεί να εμφανιστεί αν ο διαβήτης παραμείνει αρύθμιστος για αρκετά χρόνια και εμφανίζεται πιο συχνά σε διαβητικούς Tύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη). Οφείλεται σε νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια ή σε συνδυασμό τους. Δυστυχώς ακόμη και μια πληγή στο πόδι αν μείνει χωρίς ιατρικό έλεγχο μπορεί να οδηγήσει και σε ακρωτηριασμό του ποδιού του ασθενούς.

Γενικά μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι

* το 15% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσουν έλκος στα πόδια τους κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους (συνήθως στο πέλμα ή και τα δάκτυλα).

* το 14-24% των ασθενών που θα εμφανίσουν έλκος θα υποστούν και ακρωτηριασμό.

* στην Ελλάδα γίνονται περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί σε διαβητικούς ασθενείς ετησίως.

* το 85 % των ακρωτηριασμών των διαβητικών ασθενών οφείλονται σε αφρόντιστα έλκη διαβητικών ποδιών και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ακολουθούνταν η κατάλληλη φροντίδα από τους ασθενής.

* το 20 % των ελκών των διαβητικών ποδιών οφείλεται στην ξηροδερμία και την υπερκεράτωση.

Ο διαβητικός ασθενείς γενικά θα πρέπει να τηρεί τις συμβουλές του γιατρού του, να κάνει ετησίως τις εξετάσεις του για τον έλεγχο και ρύθμιση του σακχάρου του αλλά και καθημερινά να φροντίζει τα επίπεδα της γλυκόζης να είναι το δυνατότερο χαμηλά προς αποφυγή επιπλοκών.

Ο τακτικός και σωστός καθαρισμός και περιποίηση των νυχιών από ειδικούς ποδολόγους που έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση του ασθενούς μπορεί να δράσει προληπτικά.

Ο ασθενής με διαβητικό πόδι δεν πρέπει να περπατάει ποτέ ξυπόλυτος ενώ τα παπούτσια που θα φοράει πρέπει να είναι ειδικά κατασκευασμένα και άνετα, να τα ελέγχει τακτικά αν έχουν φθαρεί εσωτερικά και να φορά κάλτσες.

Τα περισσότερα προβλήματα με τα πόδια μπορούν να αποφευχθούν, εάν μάθετε να τα προσέχετε. Εξετάζετε καθημερινά τα πόδια σας εάν υπάρχουν τραυματισμοί, φουσκάλες και διαφοροποιήσεις στο δέρμα και στα νύχια. Χρησιμοποιείστε καθρεφτάκι για να ελέγχετε τις πατούσες σας.

Κάντε ποδόλουτρο καθημερινά για περίπου 5 λεπτά με νερό στη θερμοκρασία του σώματος. Χρησιμοποιείτε αντιμυκητιασική πούδρα αν τα πόδια σας ιδρώνουν εύκολα και κυρίως αναπλαστική μαλακτική κρέμα στις πατούσες- πτέρνα (αλλά όχι ανάμεσα στα δάκτυλα).

Μην αφαιρείτε κάλους μόνοι σας.

Αν τα ποδιά είναι κρύα τη νύχτα φοράτε κάλτσες και εάν βρίσκεστε σε παραλία φοράτε πλαστικά σανδάλια.

Αν παρατηρείτε αλλαγή στο χρώμα του ποδιού (ωχρό, μπλε), πόνο ή και αν το πόδι είναι πρησμένο επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Μοιραστείτε το!
About the Author : admin