Μενού
Βιοτίνη

Η Βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Συμμετέχει σε σημαντικές μεταβολικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού, όπως στη σύνθεση των λιπαρών οξέων και τη γλυκονεογένεση.

Σε μελέτες που διεξήχθησαν, τα επίπεδα βιοτίνης στο αίμα διαβητικών Τύπου 2 ασθενών βρέθηκαν να είναι χαμηλότερα από αυτά σε μη διαβητικούς ανθρώπους, γεγονός που κίνησε περαιτέρω το ενδιαφέρον των ερευνητών για το εάν η βιοτίνη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα στην καταπολέμηση τουλάχιστον του μη ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδους διαβήτη. Στην ίδια μελέτη, όταν οι ασθενείς έλαβαν συμπληρωματικά για ένα μήνα βιοτίνη (9000 mcg/μέρα), η γλυκόζη νηστείας του αίματός τους μειώθηκε κατά μέσο όρο 45% (Masaru MAEBASH Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition Vol. 14 1993). Αν και η λήψη βιοτίνης δεν κατάφερε να επιδείξει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες τις έρευνες που ακολούθησαν, μπόρεσε παρά ταύτα να διατηρήσει άλλα ευεργετικά στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία όπως να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τόσο σε διαβητικούς όσο και υγιείς ανθρώπους σε δόσεις of 15000mcg/μέρα για 28 μέρες (RevillaMonsalve C, Biomed Pharmacother2006).

Ερευνητές που αναζητούν τον ακριβή τρόπο δράσης της βιοτίνης υπολόγισαν πως αν η βιοτίνη χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να δράσει θετικά είτε βελτιώνοντας τον μεταβολισμό της γλυκόζης είτε κάνοντας πιο σωστή τη χρήση της/κατανομή της για παραγωγή ενέργειας από τους διαβητικούς Τύπου 2 ασθενείς (Furukawa Y, Nihon Rinsho. 1999 Oct). Πάλι σε υπερφυσιολογικές δόσεις η βιοτίνη πιστεύεται ότι ασκεί θετική δράση στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος (υπεύθυνα για την αποθήκευση και έκκριση ινσουλίνης) στο συκώτι και στους σκελετικούς μυς, δράσεις τέτοιες που να ευνοούν τον σωστό μεταβολισμό της γλυκόζης αλλά και τη διατήρηση της αποτελεσματικής λειτουργίας των βήτα κυττάρων (McCarty MF, Med Hypotheses. 2005;).

Όλα τα παραπάνω συν το γεγονός ότι η βιοτίνη είναι σχετικά ασφαλής και πολύ καλά ανεκτή σε άλλες δόσεις υποδεικνύουν ότι είναι ένα τέλειο συμπλήρωμα διατροφής για τη μακροπρόθεσμη προστασία από επιπλοκές του μεταβολικού συνδρόμου, ενώ εάν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις μπορεί να δράσει σαν συμπληρωματική θεραπεία για τον διαβήτη.

Μοιραστείτε το!
About the Author : admin