Μενού
Vitamin B12

Αν και η Βιταμίνη B12 δεν φαίνεται να έχει άμεση επίδραση στη πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη, εντούτοις, η διατήρηση των σωστών επιπέδων είναι σημαντική για τη γενικότερη υγεία και ακόμη σε μεγαλύτερο βαθμό στους ασθενείς που λαμβάνουν αντιδιαβητική θεραπεία (metformin).

Η μετφορμίνη (Glucophage) αν και αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας διαβητικών Τύπου 2 ασθενών εμφανίζει σαν φάρμακο μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι μερικές φορές η θεραπεία με μετφορμίνη μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια στα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό του ασθενούς γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αναιμίας ή και νευροπαθειών (Prescrire Int. 2014 Nov;23).
Μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η δόση της μετφορμίνης που χορηγείται στον ασθενή τόσο μεγαλύτερη θα είναι πιθανά και η μείωση στα επίπεδα της Β12 εάν υπάρξει αρχικά σαν παρενέργεια (Liu Q, PLoS One. 2014 Jun 24).
Υπάρχουν κλινικές μελέτες που υποστηρίζουν το συχνό αιματολογικό έλεγχο Τύπου 2 διαβητικών ασθενών που λαμβάνουν μετφορμίνη, ιδιαίτερα αν η λήψη της γίνεται για πολλά χρόνια και σε μεγάλες δόσεις (Ko SH, J Korean Med Sci).

Μοιραστείτε το!
About the Author : admin