Μενού
Χρώμιο

Την τελευταία δεκαετία το χρώμιο έχει ανακηρυχθεί σαν ένα περισσότερο επωφελές ιχνοστοιχείο παρά σαν εντελώς απαραίτητο και έχει γίνει γνωστό για τη χρήση του σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής (Lewicki SAnn Agric Environ Med. 2014).

Μέχρι το έτος 2014 υπήρχαν τουλάχιστον 20 μελέτες οι οποίες εξέτασαν την επίδραση του χρωμίου στα μεταβολικά προφίλ ασθενών που πάσχουν από διαβήτη.

Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν θετικές επιδράσεις του χρωμίου ως συμπληρωματική θεραπεία (τουλάχιστον 200 μικρογραμμάρια ημερησίως) στη διαχείριση του μεταβολισμού της γλυκόζης Τύπου 2 διαβητικών ασθενών, όπως μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμογλοβίνης καθώς και βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας σε σχέση με την αρχή της θεραπείας. Το χρώμιο, επίσης, κατόρθωσε να μειώσει σημαντικά τα τριγλυκερίδια καθώς και να αυξήσει τα επίπεδα της “καλής” HDL χοληστερόλης. Αυτές οι θετικές επιδράσεις εμφανιζόταν πιο συχνά στις έρευνες όταν γινόταν χρήση πικολινικού χρωμίου (Suksomboon, J Clin Pharm Ther. 2014 Jun).

Αν κανείς απομονώσει και εξετάσει μόνο την πιο πρόσφατη βιβλιογραφία (έτη 2000-2012) η συμπληρωματική λήψη χρωμίου σε ποσότητες μεγαλύτερες των 250 μικρογραμμαρίων ημερησίως για 3 μήνες αν και δεν είχε μεγάλη επίδραση στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, τα λιπίδια ή το βάρος των διαβητικών ασθενών εξακολούθησε να μειώνει τη γλυκόζη νηστείας στο αίμα τους (Abdollahi M, J Pharm Pharm Sci. 2013).

Θα πρέπει, επίσης, να έχουμε υπόψη ότι το χρώμιο είναι ιχνοστοιχείο και η υπερδοσολογία του δεν απαιτείται από το ανθρώπινο σώμα. Επίσης, κάθε εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετική ποσότητα ή και μείγμα, οπότε πάντα ο ασθενής θα πρέπει να διαβάζει προσεκτικά τις οδηγείς χρήσεως των προϊόντων.

Αν και το χρώμιο φαίνεται να παίζει ρόλο στη διαχείριση του μεταβολισμού της γλυκόζης διαβητικών ασθενών η λήψη του συμπληρωματικά από υγιείς ανθρώπους ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες δεν συνίσταται καθώς μπορεί να δράσει σαν προ οξειδωτικό (Cheng HHJ Agric Food Chem. 2004 Mar).

Μοιραστείτε το!
About the Author : admin